Trädgården och uteplatsen

När man köpt hus finns det enormt mycket att göra, om man byter bostad nu när hösten börjar närma sig kan det vara en idé att spara designen av sin trädgård till våren. Då har man hela vintern på sig att tänka igenom hur man vill att allt ska se ut. Till exempel vilken stil möblerna skall ha och vilka växter man skall välja. När hösten kommer finns det nog med arbete i trädgården ändå, till exempel att samla ihop alla guldgula löv som dalar ner mot marken.

Matplatser

Om man har en uteplats eller altan av något slag så kan ett bra första steg vara att tänka igenom vilka möbler man skall satsa på. När man väl har bestämt vilka pjäser man vill placera ut och vilken den genomgående stilen är kan man börja tänka vidare på dekorationselement. Ljushållare och oljelampor av olika slag brukar alltid passa in tack vara den stora variationen.

Värme

Ljus och facklor kan göra enormt mycket för stämningen, vill man dessutom få lite extra värme på uteplatsen en sensommarkväll finns det många olika eldfat och eldkorgar att köpa på till exempel Gardenhome.se. Då får du inte bara myskänslan utan också ett alternativ till infravärmen som drivs med förnyelsebar energi.

Örter och bär

Man behöver inte anlägga ett stort trädgårdsland för att komma igång med att odla. Örter och vissa bärväxter kan anläggas i blomkrukor eller i rabatten och tillför extremt mycket i matlagningen utan att det kostar för mycket i varken tid eller pengar. Läget är som med all odling viktig och de flesta örterna ska odlas så soligt som möjligt. De trivs till och med när det är lite torrt och näringsfattig vilket gör det riktigt enkelt att odla.

Precis som med all odling är jorden viktig att tänka på. Har man lerig jord så bör den blandas upp med mull och gödslas, om man vet att jorden är dålig sedan innan kan det vara praktiskt att helt enkelt köpa färdig planteringsjord och utgå från det.

Tips på några roliga örter att plantera är: Oregano, mynta, citronmeliss, gurkört, persilja, timjan.

När örterna väl har växt till sig och man börjar skörda allteftersom kan man lämna kvar några cm ovanför marken på kvisten så växer det upp på nytt.

Lägenheter och balkonger

Många av lärdomarna i artikeln går självklart att överföra till lägenhetsbalkongen om man anpassar sina förväntningar. Örter går som sagt att odla i krukor eller blomsterkorgar och även om eldfat inte passar så bra på balkongen så finns det många oljelampor och ljus som kan föra med i alla fall en del av den myskänslan.