Inred i Shabby chic-stil

Shabby chic-stilen hämtar förvisso inspiration från 1700-talet men har trots det kommit att bli riktigt populär på senare år i Sverige – kanske som en motreaktion på den minimalistiska stilen vi länge hållit oss till? I shabby chic blandas rustikt med romantiskt blommigt. Ursprungligen kommer stilen från den engelska landsbygden men den blev populär först under 1980-talet som en reaktion på de dyra kvalitetsmöblerna som blivit till standard i övre medelklasshem. Sedan kom den alltså över Nordsjön till oss.

Shabby-chic

I hem inspirerade av shabby chic hittar du vitmålade, lagom slitna möbler med gulnande tyger, rosenmönster, fattigmanssilver och linnetyger som fyndats på loppis. Namnet myntades enligt Sköna Hem av inredningsmagasinet The World of Interiors på 1980-talet och blev snabbt ett etablerad uttryck.

Inred utan att det kostar för mycket

Älskar du shabby chic-stilen samtidigt som du ogillar tanken att lägga ned mycket pengar på inredning? Det är egentligen en perfekt kombination. Det finns nämligen många prisvärda alternativ när det kommer till den stilen. Återvunnet och loppisfyndat är regel snarare än undantag. Och för den kreativa inredaren går det att göra mycket hemma. Med gamla trälådor som använts för att frakta vindruvor eller bananer kan du till exempel bygga ditt eget vardagsrumsbord. Behöver du köpa nytt kan kan du också via nätet hitta prisvärda alternativ att inreda med. Genom att hitta sajter med rabbattkoder, som alltid har rea, kan du på ett billigt sätt komma över riktiga fynd. Sådant du framförallt behöver köpa nytt är olika praktiska textilier som exempelvis påslakan och gardiner. Sådana finns som tur är i många mysiga romantiska mönster.

För att börja inreda krävs det att du vet vad du ska leta efter. Som tur är finns även gott om inspiration online – här finner du till exempel massvis med inspiration för sovrummet.