Att tänka på vid större renovering

Ska du genomföra en större renovering är planering det första du måste göra. I många äldre hus är behovet stort att renovera och om du ska byta rör i huset innebär det stora kostnader. Därför behöver du även diskutera med din bank så du vet vad du har råd eller om du måste prioritera.

Byta stammar i hus

Relining är populärt om vatten och avloppsledningarna är dåliga. Det innebär att det gamla röret rensas, sedan förs ett nytt rör in. Det passar dock bara om det är få rör som har problem och de övriga är i gott skick. En annan aspekt är att försäkringsbolag inte ersätter skador på relinade rör.

I många fall är det bättre att genomföra ett stambyte direkt vilket innebär att golven i kök och badrum bilas upp. Då bryts tätskiktet och det är så omfattande att nytt badrum måste byggas medan i köket kan det bli ny diskbänk och nya skåp. Det är dyrt men blir bra.

När vet jag att det är dags?

Normalt håller stammarnas ytskikt cirka 30 år, sedan är det dags att byta eller kontrollera. Efter 65 år är det med säkerhet dags att utföra detta. För både kontroll och byte bör du använda dig av professionell hjälp.